Részletes keresés
-
 - 
 - 
 - 

Mire kell odafigyelni, ha ingatlanközvetítő megbízása mellett döntünk?

2024.03.12.

Mi a kizárólagos megbízás? TÁJÉKOZTATÁS!!!

 

OLVASD EL, MERT TÉGED IS ÉRINTHET KÉSŐBB! FONTOS, HOGY TUDJÁL RÓLA, AKKOR BIZTOS LEHETSZ BENNE, HOGY NEM ÉR KELLEMETLEN MEGLEPETÉS!

 

INGATLAN ELADÁSON GONDOLKOZOL?

 

Az első lépés az, hogy olvasd el és közben gondolkodj el rajta, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen tartalmat írsz alá!!!

Mire kell odafigyelni, ha ingatlanközvetítő megbízása mellett döntünk?

Mire kell odafigyelni, ha ingatlanközvetítő megbízása mellett döntünk?

 

Amennyiben 1 éves Kizárólagos (Exkluzív) megbízást írnak alá egy adott ingatlanközvetítő irodánál és kb. 6 hónapig sem teljesít semmit, vagyis nem visz vevőket, abban az esetben nem fogják tudni felmondani a szerződést az adott ingatlanközvetítőnél még 6 hónapig!!! Hiszen 1 éves szerződést írtak alá! Ilyenkor tesszük fel a kérdést az ügyfeleinknek, hogy érdemes-e egy éves szerződést aláírni? Véleményünk szerint nem! Szerintünk ha egy ingatlant legalább három ingatlanközvetítőnél hirdetnek meg, akkor sokkal hatékonyabb az eladás. Hiszen mindenki sürgeti az ingatlan eladását, hogy ne a másik iroda értékesítse! Az irodák persze, mikor Kizárólagos megbízási szerződést íratnak alá, akkor azt ígérik, hogy pont hasonló ingatlant keres az egyik ügyfelük vagy akár több is. Természetesen ez valamikor igaz, de nem minden esetben. Ez csak ígéret, hogy alá tudják íratni az 1 éves kizárólagos szerződést, és ezek után jöhet a pezsgőbontás! Ügyfeleink visszajelzése szerint!!! A baj az, hogy a normál szerződés egyes irodáknál 4-5%+Áfa, így az ügyfelek aláírják a Kizárólagos (Exkluzív) megbízást, mert annál a jutalék: 3-3,5%+Áfa, de nem gondolják végig, hogy 1 évig elkötelezték magukat minden téren....Nálunk a Zsolt-Lak Ingatlanközvetítő irodában csak 2,5%-os a közvetítői díj!!!

 

Számtalan eset van, mikor irodánkat hívják fel, hogy sürgős lenne az eladás és ilyen esetben mit tehetünk!? Válaszunk: semmit, mert egy másik ingatlanközvetítőnél olyan szerződést írtak alá, hogy 1 éves szerződés és sajnos hátra van még 6 hónap! Ez nagyon fontos és erre érdemes figyelni szerződéskötésnél!!

 

Természetesen a Zsolt-Lak Ingatlanközvetítő iroda is alkalmazza a Kizárólagos (Exkluzív) megbízást, de csak 6 hónapig és nem egy évig! Mivel úgy gondolom, hogy amennyiben egy ingatlant nem tudunk értékesíteni 6 hónap alatt, akkor adjuk meg azt az esélyt az ügyfelünknek, hogy másképpen értékesítse az ingatlanát és ne az legyen a válasz, hogy még hátravan 6 hónap a szerződéséből!

 

Irodánk véleménye és határozott meggyőződésünk, hogy az eladóknak sürgős az eladás!!!

 

Gondold át alaposan, milyen tartalmat írsz alá, nehogy azt a későbbiekben megbánd!

Mennyi a jutalék?

 

Ha ingatlanközvetítőhöz fordulunk, akkor el kell dönteni, hogy egy vagy több irodával kössünk-e szerződést. Különféle szerződéstípusok vannak, más-más tartalmú szolgáltatással és eltérő kikötésekkel. Itt most csak röviden ismételjük az általában használt megbízási szerződések fajtáit:


Kizárólagos (Exkluzív) megbízás, a jellemző jutalék: 3-3,5%+Áfa.
Kiemelt megbízás, a jellemző jutalék: 3,7-3,8%+Áfa.
Általános megbízás, a jellemző jutalék: 4-5%+Áfa.

 

A jutalékot a folyamat végén, az adásvételi szerződés megkötése után kell kifizetnünk az ingatlanközvetítőnek.

 

Fontos tudnunk azt is, hogy általában a megbízásnak van minimális összege, például 250.000 Ft+Áfa, azaz 317.500 forint. Ennek igazából csak alacsony értékű ingatlanok értékesítése esetén van jelentősége, ahol a %-os jutalék mértéke alacsonyabb lenne, mint a minimális megbízási díj. Figyelni kell azonban arra is, hogy működik olyan nagyobb ingatlanközvetítő cég, amelynél a minimális megbízási díj akár 400.000 Ft+Áfa, tehát bruttó 508.000 forint, ami már irreálisan magas. Ha ilyet tapasztalnak, akkor érdemes inkább egy másik ingatlanirodát keresniük.

 

Mire kell odafigyelni?

 

A megbízási szerződésekben található több olyan kitétel is, amivel nem árt, ha tisztában vagyunk a szerződés aláírása előtt. Mindig olvassuk el az apró betűs részeket is! A szabály nem ismerete nem mentesít annak következménye alól. Fontos, hogy a szerződésben benne legyen, hogy mely esetben jár a díj a közvetítőnek és mi a helyzet olyankor, ha végül a szerződés megkötése után saját magunk találunk vevőt a lakásunkra. Ugyanis exkluzív szerződési típusnál ilyen esetben is jár a jutalék a közvetítőnek.

 

Lássuk, milyen kitételekkel védik le magukat az ingatlanközvetítők a szerződésekben. Az első lényeges tudnivaló, hogy ha egy korábban az ingatlanos által hozott vevőjelölt a későbbiek során közvetlenül, tehát az ingatlanközvetítő kihagyásával állapodik meg az eladóval, akkor akár a jutalék kétszerese is jár a közvetítőnek.

 

Ha az ingatlan eladási szerződés megszűnt, de 12 hónapon belül az ingatlanos által korábban hozott vevőjelölt veszi meg a lakást, akkor is jár a megbízási díj. Itt arra kell gondolni, hogy az ingatlaniroda ezzel védi le magát az olyan cseltől, hogy a két fél megegyezik, megvárják a szerződés lejártát (pár hónapot) és aztán szerződnek egymással.

 

Felmerülhet az a kérdés is, hogy mi a helyzet exkluzív szerződés esetén olyankor, ha nem az ingatlaniroda által hozott vevőnek adom el a lakást. Az egyik iroda szerződése értelmében 3%+Áfa a fizetendő, ha az exkluzív megbízás ellenére az ügyfél maga értékesíti az ingatlant.

Egy másik ingatlanközvetítő megbízási szerződése értelmében, ha a kiemelt megbízás ellenére másik ingatlanirodával is szerződik az eladó, akkor 100.000 Ft+Áfa díjat (kötbért) kell fizetnie. Ezekből a példákból láthatjuk, hogy nagyon körültekintően kell kiválasztanunk, milyen szerződést írunk alá. A szerződéskötéskor mindenképpen olvassuk el az összes pontot, az apró betűs részeket is, hiszen sokszor azokban is nagyon lényeges információk rejlenek.

 

HIRDESSEN NÁLUNK!
---------------------------------

ELADNÁ INGATLANÁT?

 

Régóta próbálkozik, több helyen hirdeti, de nem sikerül eladni? Elege van az eredménytelen hirdetésekből?

 

Hirdessen nálunk dupla akcióink keretében!

 

Adjon megbízást irodánknak ingatlanközvetítésre, most 2,9 %-os közvetítői díjért vállaljuk az eladást!

 

Mi nem mondunk ingatlanára túlzott magas árat, hogy csak megbízást kapjunk Öntől, és később kényszerítve legyen, hogy kb. 5 - 6 hónap múlva csökkentenie kelljen az árat, amennyiben már sajnos aláírt egy ingatlanirodánál 1 éves kizárólagos megbízási szerződést, akkor sajnos rossz hírem van, mert felmondani nem lehet, még abban az esetben sem, ha ez idő alatt a megbízottnak nem sikerült eladnia az ingatlanát, így a szerződése még tovább él kb. 6 - 7 hónapig. Ingatlanközvetítők oldalán ezt sokszor láthatjuk! Ekkor van kiírva ÁRCSÖKKENÉS! Mi nem úgy vagyunk sikeresek, ahogy mások.

 

Nálunk ezért nincs 1 éves kizárólagosság!

 

Cégünk 17 éve foglalkozik eladó és kiadó ingatlanok közvetítésével Szombathelyen és környékén, így nagyfokú tapasztalattal, helyismerettel, nagy ügyfélkörrel rendelkezünk és hatékonyan tudunk segíteni, az Ön ingatlanának értékesítésében és a teljes jogügylet lebonyolításában!

 

Mi itt vagyunk! Tegyen próbára minket!

 

Az elmúlt 17 év alatt több ezer elégedett és az óta, már minket tovább ajánló ügyfelünknek tudtunk segíteni az ingatlan eladásban.

 

Mi teljesen függetlenek vagyunk, biztosan tudunk segíteni Önnek!

 

Hívjon most! Nagy Zsolt Telefon: +36 70 381 7844, e-mail: info@zsolt-lak.hu

 

SIKERÜNK TITKA A 17 ÉVES SZAKÉRTELEM, LENDÜLET ÉS MEGBÍZHATÓSÁG! Ezért hirdessen nálunk!

 

Keresse irodánkat bizalommal! www.zsolt-lak.hu, www.lakasotthon.hu

 

Nagy Zsolt, Zsolt-Lak Ingatlanközvetítő
Cím: 9700 Szombathely, Hunyadi János út 9. (Hunyadi üzletház).
Telefon: +36 70 381 7844
E-mail: info@zsolt-lak.hu

E-mail: info@lakasotthon.hu

Mire kell odafigyelni, ha ingatlanközvetítő megbízása mellett döntünk? Mire kell odafigyelni, ha ingatlanközvetítő megbízása mellett döntünk? Mire kell odafigyelni, ha ingatlanközvetítő megbízása mellett döntünk? Mire kell odafigyelni, ha ingatlanközvetítő megbízása mellett döntünk? Mire kell odafigyelni, ha ingatlanközvetítő megbízása mellett döntünk?

Partner oldalak